Kun pidämme ensimmäisen tapaamisen asiakkaamme kanssa strategian visualisointiin liittyen, on asiakkaalla usein strategia mietittynä tekstimuodossa hyvin pitkälle. Strategiaa käydään läpi yhdessä asiakkaan kanssa ja ajatuksia leijailee lennokkaasti asiakokonaisuuden ympärillä. Kokonaisuuden läpikäytyään yleensä asiakas varovaisesti kysyy: ”onko tätä kaikkea mahdollista saada mahtumaan yhteen kuvaan?” Yleinen ajatus asiakkaillamme on ollut, että muilla varmaan on ollut vähemmän asiaa ja tekstiä, kuvan tilausvaiheessa. Asiakkaat arvelevat, että heidän tilanteensa on varmaan monimutkaisempi kuin toisten. Näin ei kuitenkaan yleensä ole.
Meidän vastauksemme laajan asiakokonaisuuden visuaaliseen esittämiseen on symboliikka ja tarkkaan harkitut yksityiskohdat, jotka sisältävät merkityksiä ja jotka toisiinsa yhdistettynä kokonaisuutena luovat uusia merkityksiä. Tiivistys saadaan aikaan nimenomaan niputtamalla asiakokonaisuuksia yhteen paljonpuhuvilla visuaalisilla ratkaisuilla.
Strategian visualisoinnin pohja-aineistona voi olla Word-tiedosto, Powerpoint-esitys, Prezi-esitys tai vaikka oma visuaalinen luonnos strategiasta. Pohjatyössä useimmiten huomioidaan myös yrityksen valmis visuaalinen ilme ja graafinen ohjeisto. Sen lisäksi, että me kiteytämme yrityksen sanoittaman strategian, mahdutamme kuvaan myös muuten aistittavaa sanatonta viestiä. Meille suunnittelijoina on tärkeää aistia yrityksen tunnelmaa paikan päällä ja tutustua ihmisiin. Työmme ydintä on kokonaisvaltainen aistiminen ja havaintojen muuttaminen visuaaliseen muotoon kiteyttäen. Strategian visualisointi ei siis koostu vain asiakkaan antamasta paperilla olevasta strategiasta, vaan laajemmasta kokonaisuudesta, joka yrityksestä kumpuaa.
Projektin alussa ”pöydällämme” on käsittelyssä siis kaikki yrityksestä aistimamme tieto ja tunnelma. Alussa tämä onkin usein isona vyyhtinä, jota lähdemme purkamaan pieniin palasiin. Kun asia on pilkottu atomeiksi, se kootaan uudelleen ja tästä syntyy kiteytys. Tämän kaiken tiedon ja tunnelman visualisoimme kuvaan, jossa harkitut yksityiskohdat muodostavat kokonaisuuden. Jokainen tehosteväri, korostuskohta, viivan tyyli ja paksuus, värien kontrasti ja niin edelleen, valitaan tukemaan yrityksen ydin viestiä. Kun jokainen valinta sisältää merkityksen, yhteen kuvaan mahtuu yllättävän paljon tietoa: kaikki oleellinen. Usein tässä vaiheessa asiakkaat ihmettelevätkin ”Onko tässä tosiaan kaikki mistä puhuimme? Tämä näyttää niin selkeältä!”

Mirva/Piirre
Kirjoitus on osa ”Strategiakuvan suunnittelu” -blogitekstisarjaa. Sarjan seuraavassa osassa 28.3.2018 kerrotaan tarkemmin siitä, miten kiteytys kuvalle syntyy.