Strategiakuva työstetään luonnoksesta viimeistellyksi kuvaksi vuorovaikutuksessa asiakkaan kanssa. Kun strategian ydin on kiteytetty kuvan runkoon, voidaan kuvaa alkaa täydentää yksityiskohdilla. Yksityiskohtien avulla kuvaan saadaan konkretiaa ja viestittyä esimerkiksi mihin asiakokonaisuuksiin kuva liittyy. Näin katsoja saa kuvasta lyhyessä ajassa selville esimerkiksi toimialan, suunnan ja ydinteemat. Kun olemme sijoittaneet kuvaan muutamia yksityiskohtia, on asiakkaankin helppo lähteä ideoimaan ja kommentoimaan sisältöä. Niinpä luonnosta käydään läpi yhdessä asiakkaan kanssa tässä vaiheessa yksityiskohtia ideoiden. Samalla ensimmäisestä luonnoksesta katsotaan yhdessä asiakkaan kanssa mitkä asiat ovat niin oleellisia, että ne on oltava kuvassa ja mitkä taas ovat täydentäviä asioita, joita voidaan viestiä muilla tavoin.
Yksityiskohtia voidaan kiteyttää ideoimalla niille vertauskuvia ja symboleja. Ideoinnin ammattilaisina autamme asiakasta löytämään kuvaavimmat vertaukset viestille. Esimerkiksi maapallo voi symboloida kansainvälisyyttä ja kaupunkikuvassa näkyvä nosturi kasvua. Näitä vertauskuvia ideoimme mind mapin avulla ja poimimme parhaat ideat osaksi kuvaa. Pienet yksityiskohdat yhdistettynä kokonaisuuteen luovat mielikuvia. Nämä mielikuvat kytkevät kuvan katsojan arkeen ja antavat sille merkityksen. Merkitykset taas tekevät viestistä mieleenpainuvan, jolloin strategia tulee osaksi katsojan arkea.
Tässä vaiheessa suunnittelua muodostuu myös kuvan tunnelma, mikä on tulosta suunnittelijatiimin pohjatyövaiheessa tekemistä havainnoista. Strategiakuvan pohjatyövaiheessa tavataan yrityksen työntekijöitä ja käydään aistimassa paikan päällä yrityksen tunnelmaa ja sanatonta viestiä. Nämä havainnot piirretään osaksi kuvaa, jotta kuvasta tulee juuri kyseisen yrityksen näköinen ja työntekijöille läheinen. Parhaimmillaan visualisointi vahvistaa työyhteisön tiimihenkeä ja luo yhteishenkeä: ”Tätä me olemme yhdessä tekemässä ja tätä kohti olemme menossa!”
Suunnittelun tässä vaiheessa analysoimme myös paljon sitä, miten katsoja kuvaan reagoi. Millaisia ajatuksia ja tunteita kuva katsojassa herättää ja millaisia tulkintoja symboleista syntyy. Jokainen yksityiskohta on siis merkityksellinen ja siksi tarkkaan harkittu osa kokonaisuutta. Mahdollisia tulkintoja käymme asiakkaan kanssa yhdessä läpi ja muutamme yksityiskohtia tarvittaessa.




Mirva / Piirre
”Strategiakuvan suunnittelu” -blogitekstisarjan viimeinen osa käsittelee strategiakuvan käyttöä ja hyödyntämistä. Teksti julkaistaan 25.4.2018.