• Hyppää pääsisältöön
  • Hyppää alatunnisteeseen

Piirre

Piirre

  • Etusivu
  • Palvelut
    • Painavaa asiaa kevyessä muodossa
    • Niin että mummokin ymmärtää
    • Yrityksesi oma ”unikko”
    • Yritysten kehittämispalvelut
  • Referenssit
  • Yritys
  • Blogi
  • Yhteystiedot

Miten hankkeet voivat hyödyntää visuaalisuutta viestinnässään?

3.1.2020

Hanketyöskentelyn eri vaiheissa voidaan hyödyntää visuaalisuutta eri tavoin. Tässä kirjoituksessa avataan muutamia visuaalisuuden hyödyntämismahdollisuuksia hanketyön keskeisimpien vaiheiden kannalta.

 

Hankkeen suunnittelu ja rahoituksen haku

Selkeä ja helposti ymmärrettävä visio auttaa ymmärtämään mikä hankkeen tarkoitus on ja mitä vaikutuksia sillä on isossa kuvassa. Kun koko hankkeen ydinidea kiteytetään yhteen kuvaan, on se helposti ja nopeasti viestittävissä sekä omalle tiimille, että sidosryhmille. Joskus näkökulman vaihtaminen hankkeen yksityiskohtien ja ison kuvan välillä voi olla haastavaa. Kun itse tuijottaa asiaa lähetä pitkään, voi olla vaikeaa hahmottaa kaikkia asiaan liittyviä näkökulmia. Tällöin ulkopuolisen yhteistyökumppanin kanssa toteutettava visualisointiprosessi voi auttaa sanoittamaan asioita uudella tavalla ja näkemään myös ”pimeisiin kulmiin”.

Kuvituskuva Rajaton-Yläsavo -hankkeesta
Rajaton Ylä-Savo -hanke hyödyntää yksilöllistä visualisointia hankeen ydinidean ja vaikutusten viestintään innostaakseen ihmisiä lähtemään mukaan hankkeeseen.

Visualisoinneilla voidaan helpottaa myös rahoituspäätöksen tekijän elämää. Rahoituspäätöksen tekijät kahlaavat suuren määrän hakemuksia, joten on tärkeää, että oleelliset asiat nousevat selkeästi esiin ja ovat helposti ymmärrettävissä. Kuvitusten avulla asiasisältöä voidaan jäsennellä ja esimerkiksi värikoodata aihealueiden mukaan. Värikoodaaminen helpottaa tekstin lukemista ja kokonaisuuden hahmottamista. Rahoittajan aikaa säästää myös, jos sisältö on osittain myös visualisoitu. Visualisoinnit tukevat asiasisällön hahmottamista ja voivat tiivistää asiakokonaisuuden yhteen vilkaisuun. Rahoittajan mielenkiinnon voi taas herättää käyttämällä persoonallisia kuvia, jotka erottuvat massasta. Kun rahoitushakemus on visuaalisesti näyttävä, se jää todennäköisemmin rahoituspäätöksen tekijän mieleen ja antaa positiivisen vaikutelman, millä voi olla vaikutusta myös itse päätökseen.

 

Kohderyhmän kiinnostuksen herättäminen

Hankkeen sisältöä kuvaava visuaalinen ilme auttaa siinä, että kohderyhmä huomaa hankkeen ja kiinnostuu siitä. Hankkeen tunnus voi viestiä hankkeen tunnelmaa ja asennetta kiteyttäen hankkeesta jotakin oleellista. Kuvitusaineistojen avulla pystytään taas avaamaan hyvinkin laajasti hankkeen tarkoitusta ja tapaa toimia. Hyvin suunnitellut visuaaliset aineistot pomppaavat esiin nykyajan tietoviidakosta ja auttavat yhdellä vilkaisulla palauttamaan mieleen, mistä hankkeessa on kyse. Esimerkiksi Savonia-ammattikorkeakoulun Luova Veto! -hankkeelle suunniteltu tunnus viestii luovasta ja rohkeasta asenteesta, jolla hankkeessa toimitaan. Hankkeelle suunnitellut kuvitukset viestivät taas siitä, että hanke auttaa pohjoissavolaisia yrityksiä kansainvälistymään ja kasvamaan luovuutta ja yhteistyötä hyödyntäen.

Luova Veto! -hankkeen tunnus ja hanketta kuvaava kuvitus
Luova Veto! -hankkeelle suunniteltiin tunnus ja kuvituksia herättämään kohderyhmän mielenkiinnon.

 

Jatkuvuuden varmistaminen

Hankkeissa tehdään usein iso työ jonkin asian eteenpäin viemiseksi. Uhkana on kuitenkin se, että hankkeen päättyessä asia unohtuu, eikä sitä viedä eteenpäin. Kun asian jatkuvuuteen kiinnitetään huomiota hankkeen alusta asti, on todennäköisempää, että hankkeen tulokset menevät käytäntöön. Jo hankkeen aikana voidaan ideoida ja miettiä keinoja siihen, miten asia juurrutetaan osaksi käytännön arkea ja tehdään siitä jatkuvaa.

Oheinen kuva on Kaswun kärjet -hankkeen tulosten pohjalta luodusta oppaasta. Oppaan ja sen kuvitusten tarkoituksena on auttaa yrityksiä viemään käytäntöön hankkeen aikana saatu tieto yritysten välisen yhteistyön rakentamiseen. Oppaasta tehtiin yrityksille suunnattu käytännön työkalu sen sijaan, että hankkeen tuloksista olisi kirjoitettu monisivuinen sanallinen raportti.

Kaswun Kärjet -hankkeen tuloksista koottu kuvitus yritysten välisen yhteistyön rakentamisesta
Kaswun Kärjet -hankkeen tulokset koottiin raportin sijaan visuaaliseksi työkalupakiksi, joka auttaa viemään saatuja tuloksia käytäntöön.

Myös kansainvälisessä Diabolo-hankkeessa haluttiin panostaa siihen, että hankkeen tulokset saavat aikaan vaikutuksia käytännön tasolla. Hankkeen tarkoituksena on edistää sitä, että EU:ssa kerätään ja käsitellään metsiin liittyvää tutkimustietoa joka maassa yhtenäisellä tavalla päätöksen teon tueksi. Hankkeelle suunniteltiin tämän tavoitteen tueksi kuvasarja, jota käytetään muun muassa tilaisuuksissa esitysten tukena, työpajoissa keskustelujen pohjana, sidosryhmille jaettavassa Policy Briefissä ja somejulkaisuissa.

Kuvitus Diabolo-hankkeen merkityksestä
Kansainvälisen Diabolo-hankkeen tulokset koottiin keskustelua herättäviksi ja ohjaaviksi kuviksi. Kuvat helpottavat tulosten viestimistä ja käytäntöön viemistä vuorovaikutustilanteissa.

 

Jos haluat jutella tarkemmin visuaalisuuden hyödyntämismahdollisuuksista hanketyöskentelyn eri vaiheissa, ota yhteyttä mirva.jantti(at)piirre.com tai 044 237 2736.

 

Mirva / Piirre

Footer

Soita meille

Kuopio
Jenni Kääriäinen
+358(0) 44 976 2869

Tampere
Venla Malkki
+358 (0) 44 239 7746

 

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube

Tietosuojaseloste

Tule käymään

Kuopion toimisto

Maaherrankatu 27, 3 krs
70100 Kuopio

 

Huom!

Ilmoitathan etukäteen, kun olet tulossa käymään, niin laitamme kahvin tippumaan.

Tilaa uutiskirje