Saavutettavuus on verkkomaailman esteettömyyttä1. Eli sitä, että mahdollisimman moni ihminen voi käyttää verkkopalvelua mahdollisimman helposti. Kuvat tukevat verkkopalvelun saavutettavuutta – kun tieto on esitetty erilaisilla tavoilla, jokainen käyttäjä voi valita itselleen sopivimman tavan hankkia tietoa. Kuvat sopivat esimerkiksi tiedon välittämiseen ihmisille, joilla on lukivaikeuksia, vieraalla kielellä asioivalle ihmiselle tai kiireiselle perheenisälle, jonka täytyy saada hahmotettua tieto nopeasti. Jotta kuvat tukevat saavutettavuutta hyvin, tulee niiden suunnittelussa huomioida muutamia asioita.
Riittävän kontrastin käyttäminen varmistaa, että heikkonäköinenkin näkee kuvan ja että kuvat näkyvät näytöltä myös auringon paisteessa. Verkkopalveluita varten on määritetty omat saavutettavuusvaatimuksensa, jotka koskevat julkishallinnon toimijoita. Näiden saavutettavuusvaatimusten mukaan, kuvien tekstisisällöissä normaalikokoisen tekstin kontrastin suhteessa taustaan pitää olla vähintään 4,5:1 ja ison tekstin osalta vähintään 3:1. Kontrastivaatimukset eivät koske kuvia, joissa ei ole tekstiä. Kontrastit on kuitenkin hyvä silti ottaa huomioon kuvan suunnittelussa, ja teksteille annetut vaatimukset antavat hyvän suunnan myös kuvitusten kontrasteihin.

Tekstien kontrastivaatimukset voi tarkistaa tämän työkalun avulla:
https://webaim.org/resources/contrastchecker/
Myös viivan paksuudet vaikuttavat kuvan selkeyteen. Esimerkiksi heikkonäköisen voi olla vaikea nähdä viivaa, jos se on liian ohut. Liian paksu viiva taas voi tehdä kuvasta epäselvän. Viivan paksuuksiin ei kuitenkaan ole mitään tiettyä yleispätevää ohjelukua, vaan se on tarkistettava tapauskohtaisesti silmämääräisesti.

Kuvan saavutettavuuteen voi vaikuttaa myös värivalinnoilla ja värimäärää hallitsemalla. Kuvaa suunniteltaessa tulee tarkastella esimerkiksi sitä, millaisella värityksellä kuviot erottuvat parhaiten taustasta. Värejä voi käyttää erottuvuuden lisäksi myös katseen ohjaamiseen. Usein tummimmalla värillä esitetyt kohdat kiinnittävät huomion ensimmäiseksi. Kun kuvaa suunniteltaessa mietitään, miten katse kulkee kuvaa tarkasteltaessa, tulee kuvasta selkeälukuinen.

Kuvien yksityiskohdat vaikuttavat oleellisesti siihen, välittyykö haluttu viesti kuvan avulla. Yksityiskohdat voivat joko tehostaa viestiä tai viedä huomiota pois siitä. Yksityiskohtien määrään vaikuttaa erityisesti haluttu tunnelma, sillä yksityiskohdat luovat tunnelmaa. Isot määrät pieniä yksityiskohtia voivat tehdä kuvasta kuitenkin vilisevän, mikä ei sovellu kaikille kuvan käyttäjille. Yksityiskohtien käytössä kannattaa siis huomioida, että kuvaan tulee vastapainoksi riittävästi myös tasaisia alueita.

Huomioimalla saavutettavuuden verkkosivujen ja kuva-aineistojen suunnittelussa, rakennamme yhdenvertaista yhteiskuntaa. Saavutettavuuden avulla tuemme siis sitä, että palvelut tulevat tasavertaisesti kaikkien saataville ja helpoksi käyttää. Kun tarvitset apua saavutettavien kuva-aineistojen suunnittelussa, ota yhteyttä tiimiimme: https://www.piirre.com/yhteystiedot/
Mirva
Huom. Tämän blogikirjoituksen kuvitusten pohjana on käytetty Aluehallintoviraston saavutettavuusvaatimukset.fi -verkkosivustolle suunnittelemiamme ohjeistuksia ja kuvituksia.
Lähteet:
- Saavutettavuus. Aluehallintovirasto. https://www.saavutettavuusvaatimukset.fi/saavutettavuus/