Ihmisten ajattelutapojen erilaisuus tekee elämästä kiinnostavaa. Helppoa ei kuitenkaan ole aina saada kiinni toisten ajatuksista, sillä ihmisen mieli on hyvin moninainen ja vieläpä alati muuttuva. Mielen moninaisuuden vuoksi ajatuksia on vaikea pukea sanoiksi ja välittää muille. Elämme kuitenkin maailmassa, jossa yhteistyö on välttämätöntä ja erilaisuutta tarvitaan. Siten keskusteluilla ja yhteisen ymmärryksen luomisella on valtava merkitys. Kun olen työskennellyt vuosia visuaalisuuden parissa, olen huomannut, miten visuaalisuuden avulla voidaan tukea keskusteluja, jotka auttavat meitä ymmärtämään toisiamme paremmin. Ajattelin siis nyt avata muutamia ajatuksia kuvien keskustelua herättävästä voimasta.
Valmiita visuaalisia työkaluja keskustelujen tueksi on paljon. Esimerkiksi Paju Consulting -yrityksen Kuka-kortteja voi käyttää vuorovaikutuksen tukena yritystä kehitettäessä. Korttien avulla voidaan sanoittaa muun muassa ajatuksia siitä, millaisten asiakkaiden kanssa työskentelemme. Esimerkiksi oheiset kuvat kertovat Piirteen julkishallinnon puolen asiakkaista. Puhelimet ja kompassi symboloivat asiakkaan halua uudistua ja katsoa eteenpäin. Kuva mielenosoituksesta viestii siitä, että julkisella puolella tehdään töitä tärkeiden asioiden puolesta ja työ nähdään merkityksellisenä. Rouheat työkalut kuvastavat asiakkaan käytännönläheisyyttä ja ihmiskuvat viestivät vahvasta halusta yhteistyöhön. Tulkinnallisuutensa ansiosta kuvat puhuttelevat tunnetasolla. Niihin sisältyy paljon merkityksiä ja mielleyhtymiä, joilla on kytky omaan elämäämme. Näiden tulkintojen kautta voi keskusteluissa nousta esiin uusia näkökulmia, jotka ilman kuvallista ärsykettä olisi voinut jäädä sanoittamatta. Näin keskustelussa päästään siis pintaa syvemmälle.

Jos taas tuntuu, että valmiit työkalut eivät toimi omaan tilanteeseen, voi keskustelun pohjaksi luoda itse visuaalista mallia. Jo hyvin pelkistetty laatikkomallikin jäsentää keskustelua ja varmistaa, että osapuolet puhuvat samasta asiasta. Keskustelua herää, kun mietitään muun muassa mitkä asiat liittyvät toisiinsa eli kuuluvat samaan laatikkoon ja mitkä asiat ovat ajallisesti suhteensa toisiinsa eli ovat esimerkiksi vierekkäisissä laatikoissa.
Kynä ja paperi ovat varsin riittävät välineet perusmuotojen kanssa työskentelyyn, mutta halutessaan malleja voi rakentaa suoraan tietokoneellakin, jolloin niitä voi jakaa keskustelun avauksena myös somessa. Esimerkiksi Canva (canva.com) on ilmainen alusta visuaalisten materiaalien luomiseen. Canvassa on valmiina lukuisia ilmaisia pohjia ja kuvaelementtejä, joita voi vapaasti yhdistellä.

Täsmäkuvia eri tyyppisiin vuorovaikutustilanteisiin voi suunnitella myös yhdessä ammattilaisten kanssa. Esimerkiksi metsätiedon yhtenäistämiseen liittyvän Diabolo-hankkeen tulokset kiteytettiin visuaaliseen muotoon, jotta niistä olisi mahdollisimman helppo keskustella ja jotta ne menisivät siten käytäntöön. Mitä laajempi asiakokonaisuus on kyseessä, sitä tärkeämpää ulkopuolinen apu on kuvan suunnittelussa. Ulkopuolelta asiaa katsova ammattilainen osaa hahmottaa, mitkä asiat ovat viestin kannalta oleellisia. Kun kuva on tarpeeksi ytimekäs, se myös herättää keskustelun.

Kuvien keskustelua herättävä voima piilee siis kuvien tulkinnallisuudessa. Kuvien avulla voi siis päästä tutustumaan toisen ihmisten, aina niin kiinnostaviin ajatusmaailmoihin. Miten siis kuvat voisivat auttaa sinua vuorovaikutuksessa asiakkaan, työkavereiden tai vaikkapa pomon kanssa?
Mirva / Piirre