Mikä oheisista pakettiautoista jää parhaiten mieleen?
Kevään aikana katukuva on täyttynyt paluun tehneen Twin Peaks -sarjan mainoksista. Mainoksen nähdessä alkaa usein päässä kuulla tuulen huminaa tai sarjan tunnusmusiikin säveliä, vaikka sarjan alkuperäisten jaksojen julkaisusta on kulunut jo yli kaksi vuosikymmentä. Mielleyhtymät on vahvoja ja voi tuoda mukanaan paljon myös tiedostamattomia asioita: muistoja, tunnetiloja ja ajatuksia. Jokin tässä tarinassa on koskettanut ja jäänyt vahvasti mieleen. Siksi aloin miettiä, mitä me yrityksissä voisimme oppia Twin Peaks -sarjalta mieleen jäämisen suhteen.
Ensimmäisenä asiana tulee mieleen normien rikkominen. Aikoinaan Twin Peaks rikkoi käsityksen siitä mikä tv:ssäkään on mahdollista. Myös yrityselämässä lähes jokaisella toimialalla on omat norminsa siitä miltä alan yrityksen ”kuuluu” näyttää. Apteekkimaailmassa ja lääketieteen alan yrityksissä normina on sinivihreä värimaailma, automainoksissa auto ajaa kaunista maisemaa vasten musiikin soidessa ja miesäänen luetellessa auton ominaisuuksia. Mihin asti alan normien noudattaminen on tärkeää ja milloin taas näissä olisi paikka erottautumiselle ja mahdollisuudelle jäädä mieleen? Voiko uskottavuutta rakentaa muilla elementeillä, kuin alan tyypillistä normia noudattamalla?
Toisena opinpaikkana on totta kai Twin Peaksin kaupungin erikoiset persoonat. Kukapa sarjaa katsoneista ei muistaisi Pölkkyrouvaa tai Twin Peaksin poliisilaitoksen sympaattisen höpsöä vastaanottovirjailijaa Lucya. Monesti ehkä koetaan, että yrityksiä edustavien ihmisten täytyy olla tietynlaisia (samaan tapaan kuin yritysilmeidenkin). Persoonat kuitenkin herättää kiinnostuksen ja jää mieleen. Miksi siis niin usein tuntuu, että jotain tarvitsee piilotella omassa persoonassaan? Toisaalta, jos yksilönä isosti esillä olo tuntuu epämukavalta, miksei yritykselle voisi luoda myös fiktiivistä hahmoa, joka kertoo yrityksen tarinaa.
Kolmantena asiana mieleen tulee tunnelma. Twin Peaksiin liittyy vahvasti mielenkiintoisella tavalla outo tunnelma, joka vuorotellen sekä jännittää , että hauskuuttaa. Salaperäistä tunnelmaa sarjaan rakentaa muun muassa äänet, värit ja tarina. Myös yrityksissä on valtavasti mahdollisuuksia luoda tunnelmaa, joka jää ihmisten mieliin. Mistä yrityksen tunnelma rakentuu? Millaisia meidän yritykset äänet, värit ja tarina on? Kun miettii yrityksen tunnelmaa vertauskuvien kautta, voi löytyä uusia näkökulmia tunnelman luomiselle. Parhaillaan pelkästään ostoshetken taustamusiikki, neuvottelupöydässä tarjotut mansikat tai ohiajava pakettiauto voi piristää asiakkaan päivää ja jättää positiivisen muistijäljen.
Mirva / Piirre Collective